torstai 1. joulukuuta 2011

Teoriatehtävä tahranpoistoa: STEARIINI

Kynttilöissä yleisimmin käytetty valmistusaine on steariini. Sana steariini juontaa juurensa Kreikan sanasta stear, joka tarkoittaa talia.
Steariini on steariinihapon ja palmitiinihapon seosta. Sulamispiste on 72 celsiusastetta. Steariinia voidaan tehdä nauta- ja lammaseläinten rasvasta.
Steariinin poistossa ongelmaksi lähinnä muodostui juuri rasvan poisto. Tietysti aina voi ennakoida, laita siis kynttilänjalan alle suojalautanen tai tarjotin - mutta jos kuitenkin vahinko käy, seuraavaksi vinkkejä steariinitahrojen poistoon:

- Anna steariinin jäähtyä, raaputa sitten varovasti kaikki irtoava steariini kankaasta, esimerkiksi pöytäveitsellä. Ole varovainen, koska ei ole tarkoitus rikkoa kangasta.



- Laita tahran päälle ja alle imukykyinen paperi, talouspaperi käy hyvin.

- Silitä tahrakohtaa haaleahkolla raudalla, steariini sulaa ja imeytyy paperiin. Raudan lämpöä voi tarvittaessa pikkuhiljaa nostaa.

- Kun kaikki steariini on irronnut, voi tahrakohtaa vielä käsitellä tahranpoistoaineella mikäli kangas kestää tahranpoistoaineita, esimerkiksi luonnonvärinen pellava saattaa menettää alkuperäistä väriään liian vahvasta aineesta.



Jos tahra ei kaikesta huolimatta lähde, voi kokeilla vielä lakkabensiiniä (mineraalitärpättiä) joka on maaöljystä jalostettu liuotin. Aine on kuitenkin hyvin vahvaa, joten haasteena on kestääkö kangas sitä.

Puulattialta ja parketilta steariinin saa pois jäädyttämällä sitä esim. jääpalalla ja sitten rapsuttamalla steariinin pois. Jos kuitenkin jää rasvatahra, niin lämmitä silitysraudalla mutta älä sulata mahdollista lakkakerrosta lattiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti